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Subject: Transfer of Base Year Value - Construction of 
Replacement Dwelling and Sale of Original Prooertv 
After Sunset of Countv's Prooosition 90 Ordinance. 

This is in response to your November 6, 1995 memorandum, 
wherein you requested our opinion as to whether a replacement 
dwelling qualifi.es for benefit under subdivision (a) of Section 2 · 
of Article XIIIA of the California Constitution and the 
implementing statute, Revenue and Taxation Code Section 69.5, 
when the sale of the original property· and the construction of 
the replace.~ent dwelling do not occur until after the sunset of a 
county's Proposition 90 Ordinance. 

In the situation you describe, a vacant lot was purchased as 
replacement property_,,in Riverside County before the sunset .date 
of its Ordinance· (Ordinance No. 670, implementing the provisions 
of Proposition 90), ~nd the replacement dwelling on the lot was 
constructed after the sunset date. The original property, 
located in San Francisco County,· was also not sold until after 
the sunset date. However, the county~s Ordinance contained a 
specific provision which permitted the assessor to grant the 
benefits under Proposition 90 even where the sale of the original 
property occurred after the sunset date and repeal of the 
Ordinance, as long as any qualified replacement dwelling was 
"purchased or newly constructed in the County of Riverside on and. 
after November ·9, 1988, but not after June 30, 1995," and the 
sale also otherwise met the two year time period for the purchase 
or completion of construction of the replacement dwelling. 
(County of Riverside Ordinance No. 670.2, Section 5.) While in 
every other ,respect, the purchase of the replacement land, 
together with the construction of the replacement dwelling and 
the sale of the original property.in this case have met the 
requirements, the question is whether under the unique provisions 
of the Riverside County Ordinance, as well as the controlling 
provisions of Section 69.5, the construction of the replacement 



dwelling and hence, the replacement property would. qualify for 
the benefit. 

As you are aware, in dealing with similar questions in the, 
past, we have taken the position that Section 2 subdivision (a) 
of Article XIIIA in the Constitution merely empowers the . 
Legislature to authorize each county to adopt an Ordinance making 
the provisions of this subdivision for transfer of base year 
value applicable to replacement dwellings in that county, when 
the original property is located in another county. It is clear 
from the language of the Constitution that the Legislature was 
given full authority to prescribe the terms and conditions on 
which transfers of base year values will be permitted, and the 
Legislature exercised that authority by adopting Section 69.5. 
Accordingly, we have repeatedly stated that the provisions in 
Section 69.S should be viewed as controlling. However, with 

 . regard to specific questions about a particular taxpayer's 
eligibility for the benefit in a particular county, where a 
county has seen fit to exercise its delegated authority to adopt 
a local Ordinance implementing Section 69.S, such Ordinance 
should generally be controlling in determining whether a taxpayer 
in that county qualifies for the benefit. ' 

Thus, where a local Ordinance contains specific language or 
a specific provision which is not in conflict with the statute or 
the Constitution, but which permits the assessor to grant the 
benefit ih a specific instance not otherwise addressed in the 
statute or Constitution, it is a matter within the purview of t~e 
county to determine ~d the assessor should be guided by the 
Ordinance. 

Section 69.S, ·subdivision (a) (l) which generally parallels 
section 2 of Article XIIIA,- states that the benefit is extended 
to any person over the age of 55 who resides in property eligible_ 
for the homeowner's exemption "subject to the conditions and 
limitations provided in this section ... ". In 1990, , the 
Legislature added subdivision (a) (2) to Section 69.5, 
implementing Proposition 90, and expressly provided that the­
limitation as to the location of the original property and the 
replacement property in the same county "shall not apply in any 
county in which the county poard of supervisors, after 
consultation with local affected agencies within the boundaries 
of the county, adoots an Ordinance making the provisions of 
·paragraph (l) also aoplicable to situations in which reolacement 
dwellings are located in that county and the original orooerties 
are located in another county within this state." (emphasis 
added) With regard to the effective/operative date of such a 
local Ordinance and its applicability at a given time, any claim 
for base year value transfer under Section 69.5 is subject to the 



M=. Ric~ard ~chr.sc- 3 Dec--,.,,;..e_r t ...... .:.. ~ 8 , 1 __ ace: ,_,...,,, 
1 

statutory provisions and any amendments in effect on the date the 
cJ.aim is filed; (Letter to Assessors No. 91/31.) and certain 
mandatory dates for local Proposition 90 Ordinances are 
prescribed by the statute. Section 69.5, subdivision (al (2) (E") 
r~quires that such Ordinances shall specify 

-" ... the date on and after which its provisions shall be· 
applicable. However, the date specified shall not be 
earlier than November 9, 1988. The specified date may be a 
date earlier than the date the county adopts the Ordinance.'' 

Section 69.S, subdivis.ion (a) (2) (D) reauires that an 
Ordinance must state that its provisions ushall remain operative 
for a period of not less than five years." 

The copy of the Riverside County (Proposition 90) Ordinance 
(No.670.2) submitted in the instant case states in Sec~ion 4 that 
it u ... shall remain operative for a period of five years 
following the effective date of its adoption, i.e., u.~til April 
6, 1994, and it.shall then continue to remain operative as of 
April 7, 1994, and shall remain operative only through June 30, 
1995, arid on July 1, 1995,. it is repealed." Thus, while its 
designated sunset date on June 30, 1995, was more than six years 
following its effective date of adoption, there is no prohibition 
in Section 69.S against extending the provisions of such an 
Ordinance beyond 0five years. As noted above, Section 69.5, 
subdivision (a) (2) (D) merely requires that an Ordinance must 
state that its provi~Jons shall remain operative for at least 
five years. 

The provision i~Section 5 of the Riverside County Ordinance 
further extended the time with respect to otherwise eligible 
taxpayers who purchased or newly constructed a qualified 
replacement dwelling in the County of Riverside on and after 
November 9, 1988, but not.after June 30, 1995; but,who did not 
sell their original properties [located other counties] before 
June 30, 1995. Specifically, Section S of the Ordinance states: 

"The provisions of this Ordinance are- applicable to anv 
otherwise qualified replacement dwelling which is purchased 
or newlv constructed in the County of Riverside on and after 
November 9, 1988, but not after June 30, 1995. In the event 
that land is purchased and a replacement dwelling is 
constructed thereon, both the purchase of the land and the 
completion of the newly con~tructed replacement dwelling 
shall each occur within two years of the sale of the 
original property. The sale of the original procerty ma~ 
occur after the repeal of this Ordinance so long as the sale 
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otherwise occurs within the two year period for the ourchase 
or comoletion of new construction of the replacement 
dwelling." (emphasis added) 

In effect, Section 5 extended the Proposition 90 benefits to 
those who started but did not complete transfers prior to the 
repeaL of the Ordinance. We have historically taken the position 
that both the purchase or new construction of the replac::!!Ilent 
dwelling and the. sale of the original property must be completed 
before the assessor can-determine whether the transfer aualifies 
for the benefits under Section 69.S. The requirement in 
subdivision (e) of Section 69.S authorizes the assessor to 
determine a new base-year value for a replacement dwelling only 
upon the sale of the original property. Subdivision (e) states 
that "This section shall not apply unless the transfer of the 
original property is a change in ownership ... ". For purposes of 
determining a claimant's eligibility for the benefit, the 
assessor must compare the full cash value of both the replacement 
dwelling and the original property shown on the claim for:n. in 
order to assure that the replacement dwelling does not exceed 
105% of the full cash value of the original property. (Section 
69.S; subdivision (g) .) It seems clear, therefore, that a 
claimant ·cannot qualify for the benefit until both the 
replacement dwelling is acquired or newly constructed and the 
original property is sold. 

Notwithstanding the above,. the particular language in 
question in Section 5 of the Riverside County Ordinance is not 
necessarily inconsistent with the any of the provisions in 
Section 69. 5. Sectioft' 5 by its terms seems to deal exclusively 
with the operative date of the Ordinance, not with eligibility or 
the two year time reqb.irements under the statute. The first 
sentence in Section 5 makes it clear that the Proposition 90 
benefit authorized under the Ordinance will not extend to any 
"otherwise qualified replacement dwelling"' purchased or newly 
constructed in the county ~fter June 30, 1995. The second 
sentence basically restates the statutory two year time 
requirement for ~ligibility. The final·sentence provides an 
indefinite time extension of the Ordinance for those who 
purchased or constructed qualified replacement properties in the 
county before the sunset date to sell their original properties 
located other counties. However, such sale in another county 
must occur within the two year period for the purchase or 
completion of new construction of the replacement dwelling. 
Nothing in Section 5 or in any other provision of the Ordinance 
indicates that this language is an attempt to circumvent the 
requirements of Section 69.5. In fact, Section 5.1 of the 
Ordinance states that " ..• the last two sentences of Section 5 of 
this Ordinance clarify and are declaratory of.existing law, and 
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are not to be construed or given any weight iri any court of law 
as manifestations of any legislative intent to make any 
substantive change to existing law.n 

Assuming that the Ordinance is consistent with existing 
statutory and constitutional provisions and merely extends the 
operative period for the application of Proposition 90 benefits 
beyond its repeal date to qualified taxpayers who completed the 
first step of purchasing or newly constructing their replacement 
property in Riverside County, the question is whether the 
situation you described would qualify for this property tax 
relief. Although it seems that the County Board of Supervisors 
is best authority to answer this question, based on our reading 
of the Ordinance we believe the answer is no. The purchase of 
the vacant lot as the replacement property in Riverside County 
was clearly permitted by the provisions of the Ordinance, since 
~t occurred prior to the sunset date, June 30, 1995. The sale of 
the original property in San Francisco County also complied with 
the Ordinance, even though it occurred after the sunset date, 
since the last sentence in Section 5 specifically permitted the 
sale of the original property to occur after the repeal of the 
Ordinance, so long as the sale otherwise oc=~rred within the two 
year period for the purchase or completion of new construction of. 
the replacement dwelling. 

The replacement dwelling, however, was not constructed 
before June 30, i995. As we read the first sentence of Section 
S, it makes the Ordinance inapplicable to any "otherwise 
qualified replacement, dwelling which is purc~ased or newly 
constructed" in Riverside County after June 30, 1995. Section 
69.5, subdivision (~(3) defines "replacement dwelling" as "a 
building, structure, or other shelter constituting a place of 
abode, whether real property or personal property, that is owned 
and occupied by a claimant as his·or her principal place of 
residence, and any land owned by the claimant on which the 
building, structure, or other shelter is situated.n Therefore, 
we would conclude that the transfer would not qualify for the 
benefit since the County's cpndition precedent for the purchase 
or new construction of the replacement dwelling was not met 
before the sunset date. 

Certainly, there is no prohibition in the statute or the 
Constitution which would prohibit the county from extending its 
Proposition 90 Ordinance to the situation presented here where 
the replacement land was purchased before the sunset date and the 
construction of the replacement dwelling on that land was 
completed after the sunset date. Outside of the specific 
requirements ,in Section 69.5, the time within.which a county's 
Proposition 90 ordinance is operative is a matter which the 
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county may determine based on its particular needs and concerns. 
We have previously stated that it- is possible for a county to 

amend its Proposition 90 ordinance in order to clarify issues 
such as these and deal with transfers only partially completed on 
the Ordinance's sunset date. (Cazadd letter February 17, 1994.) 

Our views are, of course, advisory. Since the critical issue 
relates to provisions of the county ordinance, the county's 
interpretation of those provisions should ordinarily be 
considered to be contro~ling. 
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cc: Mr. John W. Hagerty MIC: 63 
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