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Law Office 

Re: Withdrawal of Opinion Letter of November 5, 1998 
Application of Rev. & Tax. Code sectio~ 69.5 

Dear Mrs. 

Reference is made to our letter ofNovember S, 1998, responding to your October 9, 
1998 letter, in which you requested a legal opinion as to the availability of the base year value 
transfer benefit of section 69.5 of the Revenue and Taxation Code when the subject residences 
were held in trust. · · 

In our prior letter, we concluded that the base year value transfer benefit of section 69. 5 
was not available for residences held in trust. Upon further consideration, we have determined 
that residences held in trust should not be ineligible solely on that basis an~ therefore, this letter 
supersedes the November 5, 1998 letter. Accordingly, in our view, your client would not be 
disqualified under the provisions of section 69.S merely because the residence is held in trust. 

Your client and her husband had transferred their residence into a revocable trust in which 
they were the trustees and beneficiaries. Your client's husband subsequently died. Upon the 
death of one spouse, the trust instrument provide for a division of the property into two trusts, 
although the division has not been made. Your client is the sole trustee and sole beneficiary of the 
trust, and when this division is made, your client will be the sole trustee and the sole beneficiary of 
each of those trusts. Your client, in her capacity as trustee, proposes to sell her residence held in 
trust and transfer the base year value to a replacement dwelling which will be purchased and held 
in trust. Under these circumstances, you asked, "does she lose the ability to transfer the base year · 
value if the transactions are carried out by her as Trustee of the trust in wqich she has all the 
beneficial ownership for her lifetime?" 
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Law and Analysis · 

The general provisions of Section 69. 5 are set forth in subparagraph (a)( I) which, for 
purposes of this discussion, make available base year value transfer relief to "any person over the 
age of 55 years, or any severely and permanently disabled person, who resides in property that is 
eligible for the homeowners exemption under subdivision (k) of Section 3 of Article XIII of the 
California Constitution and Section 218 ... , subject to the conditions and limitations provided in 
this section ... " 

For purposes of section 69. 5, subdivision (g) provides specific definitions of the terms 
used. Subpart (1) of subdivision (g) defines "person over the age of 55 years" as "any person or 
the spouse of any person who has attained the age of 55 years or older at the time of the sale of 
original property." Subpart (9) defines "claimant" as "any person claiming the property tax relief 
provided by this section." Subpart (13) further defines "person" as meaning "any individual, but 
does not include any firm, partnership, association, corporation, company, or other legal entity or 
organization of any kind." 

Previously, we proceeded from the premise that the trust would be considered the 
claimant and would not qualify under the definitions provided in subparts (9) and (13) of 
subdivision (g): the subpart (13) definition of"person" as an "individual" necessarily excludes a 
trust from that definition. Therefore, a trust is not considered an eligible claimant within the 
meaning of section 69.5. However, for purposes of change in ownership, we have long-held that 
the beneficiary of a trust is the property owner; 1 therefore, an individual who is the sole 
beneficiary of a trust should be considered the claimant for purposes of section 69. 5. Thus, 
because your client, the beneficiary of the trust, is a "person" under the subpart (13) definition, 
subparts (9) and (13) are not a bar to the availability of the base year value transfer benefit of 
section 69. 5. 

Additional portions of section 69.5 cited in support of the conclusion that the base year 
value transfer benefit was not available for residences held in trust were subpart ( 4) of subdivision 
(g) and subpart (1) of subdivision (t). As to the former, your client being the claimant for 
purposes of section 69.5 eliminates it as a bar to the availability of the section. As to the latter, 
provision, your client being the claimant and possessing a social security number would eliminate 
subpart (1) of subdivision (t) as a bar to the availability of the section. 

In sum, in our view, an individual holding a residence in trust should be considered the 
claimant for purposes of section 69. 5 and should receive the base year value transfer benefit of the 
section, assuming all of the requirements of the section are met. We apologize for any 
inconvenience that may have been caused by our prior letter. 

1 The exception is the Massachussetts or Business Trust, which is regarded as a legal entity. 
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The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis of 
the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not binding 
on any person or public entity. · 

Very truly yours, 

_:;;;vv~ J'vti....--
\ I 
'-- . 
Louis Ambrose 
Tax Counsel 

LA:cl/lg 

cc: Honorable 
County Assessor/Recorder 

Honorable 
County Assessor 

Mr. Richard C. Johnson ( -- --­
Mr. David J. Gau ( 
Ms. Jennifer L. Willis ( 
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