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Fourth District, Los Angeles 

KATHLEEN CONNELL 
State Controller, Sacramento 

JAMES E. SPEED 
Executive Director 

Subject:   Revenue and Taxation Code Section 69.5 – Validity of Proposed Ordinance 
Retroactively Granting Relief Solely to Severely and Permanently Disabled 
Claimants 

Dear Mr. 

This is in reply to your inquiry of May 24, 2000 in which you request a legal opinion 
concerning a proposed Revenue and Taxation Code section 69.5 ordinance which would apply 
retroactively to claims made by severely and permanently disabled persons but not to persons over 
55. As you have stated, the County Board of Supervisors adopted an ordinance permitting 
intercounty transfers of base year values to persons over age 55 and to severely and permanently 
disabled persons. The ordinance expired in but the assessor continued to grant claims that were 
filed subsequently. As a result, the assessor has requested your advice as to whether the Board 
may enact another ordinance that would apply retroactively but only to severely and permanently 
disabled persons. 

For the reasons set forth below, an ordinance permitting intercounty base year value 
transfers may not restrict the relief provided by section 69.5 only to severely and permanently 
disabled persons. However, an ordinance may have retroactive effect if the language of the 
ordinance expressly so provides. 

Law and Analysis 

Pursuant to the authority of subdivision (a) of Section 2 of Article XIIIA of the California 
Constitution, section 69.5, subdivision (a)(1) generally provides that, subject to the conditions and 
limitations of that section, any person over the age of 55 years, or any severely and permanently 
disabled person, who resides in property that is eligible for the homeowner's exemption may 
transfer the base year value of that property to any replacement dwelling of equal or lesser value 
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that is located within the same county. Subdivision (a)(2) further provides that, regardless of the 
limitation in paragraph (1) requiring that the original property and the replacement dwelling be 
located in the same county, a county board of supervisors may adopt an ordinance “making the 
provisions of paragraph (1) also applicable to situations in which replacement dwellings are 
located in that county and the original properties are located in another county within this state.” 
However, a board of supervisors is authorized to adopt an intercounty base year value transfer 
ordinance only if the ordinance complies with the requirements set forth in paragraph (2). 

Among those requirements, subparagraph (B) of paragraph (2) provides, in effect, that an 
intercounty base year value transfer ordinance must include persons over age 55 and severely and 
disabled persons eligible for the relief afforded by section 69.5. That subparagraph provides that 
the ordinance must require that “all claims for transfers of base year value from original property 
located in another county be granted if the claims meet the applicable requirements of both 
subdivision (a) of Section 2 of Article XIIIA of the California Constitution and this section.” 
Article XIIIA, section 2, subdivision (a) provides, in relevant part, that a base year value may be 
transferred by any person over the age of 55 years, and that the Legislature may extend those base 
year value transfer provisions to transfer by severely disabled persons. As stated above, section 
69.5, subdivision (a) applies the relief to any person over the age of 55 and to any severely and 
permanently disabled person. Thus, the specific language of the foregoing constitutional and 
statutory provisions, which provisions subparagraph (B) incorporates by reference, extends 
eligibility to both groups, persons over the age of 55 and severely and permanently disabled 
persons, without exception. 

In addition to the plain language of the statute, the ballot pamphlet analysis for the initiative 
that provided for the extension of Article XIIIA, section 2, subdivision (a) to severely disabled 
persons indicates that the base year value transfer relief for severely disabled persons was 
intended as an addition, and not an alternative, to the relief afforded persons over the age of 55. 
The analysis for Proposition 110, the ballot initiative approved by the voters in 1990, states that it 
would authorize the Legislature to “[a]llow severely disabled homeowners, regardless of their 
age, to transfer the assessed value of their existing home to a replacement home in the same way 
now provided for homeowners over the age of 55 . . .” The Legislature implemented Proposition 
110 by amending section 69.5 to add severely and permanently disabled persons as eligible for the 
relief afforded by that section. A county board of supervisors has no authority to adopt an 
ordinance contrary to the voters’ intent and legislative implementation. 

With respect to the second issue, retroactivity, another of the ordinance requirements, 
subparagraph (E) of paragraph (2), permits an intercounty transfer ordinance to have retroactive 
effect. That subparagraph requires that the ordinance state “the date on and after which its 
provisions shall be applicable” and specifically provides that “[t]he specified applicable date 
may be a date earlier than the date the county adopts the ordinance.” 
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The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis of 
the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not binding 
on any person or public entity. 

Very truly yours, 

/s/ Louis Ambrose 

Louis Ambrose 
Tax Counsel 
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cc: Mr. Dick Johnson, MIC:63 
Mr. David Gau, MIC:64 
Mr. Charles Knudsen, MIC:61 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 




