
STATE OF CALIFORNIA 

October 10, 1991 

[Redacted] 

Re: Judicial Doctrine of Res Judicata 

[Redacted] 

In your letter of September 26 to Richard H. Ochsner, Assistant Chief Counsel, you asked for 
our response to the specific question: Does the doctrine of Res Judicata apply to a current 
assessment appeals board case from a decision of a previous appeals board case? 

You relate that in 1985 the assessment appeals board classified your client's property as a fixture 
(not personalty) but later cases such as Crocker National Bank v. City and County of San 
Francisco, 49 Cal 3d 881 (1989) have shed additional light on that classification. It is your 
opinion that appeals board decisions are not precedent setting and that each years assessment 
stands on its own. You intend to appeal a 1989 audit wherein the assessor made the same 
classification on the property that was subject to the 1985 board decision. 

Res Judicata is the rule that a final judgment rendered by a court of competent jurisdiction on the 
merits is conclusive as to the rights of the parties and their privies, and, as to them, constitutes an 
absolute bar to a subsequent action involving the same claim, demand or cause of action. Black's 
Law Dictionary, Fifth Edition.  

In response to your question we have reviewed Chapter 1 of Part 3 of Division 1 of the 
California Revenue and Taxation Code and Sections 301 through 326 of Title 18 of the 
California Code of Regulations. In addition we reviewed the California judicial decisions that are 
annotated to those statutes and regulations. We have found no authority that either states or 
implies that the doctrine of Res Judicata is applicable to the decisions of local boards of 
equalization. 
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Our intention is to provide timely, courteous and helpful responses to inquiries such as yours. 
Suggestions that help us to accomplish this goal are appreciated. 

Very truly yours, 

James M. Williams 
Tax Counsel 
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cc: Mr. John W. Hagerty 
      Mr. Verne Walton 



STATE OF CALIFORNIA  

April 30, 1993 

Honorable Bradly L. Jacobs 
Orange County Assessor 
P.O. Box 149 
Santa Ana, CA 92702 

Re: Application of Res Judicata to Assessment Appeals 

Dear Mr. Jacobs: 

This is in response to your inquiry of April 2, 1993 wherein you forwarded extensive briefs that 
urge the Orange County Assessment Appeal Board to apply the judicial doctrine of Res Judicata 
to a pending appeal. This doctrine embodies the judicial rule that a final judgment rendered by a 
court of competent jurisdiction on the merits is conclusive as to the rights of the parties and their 
privies, and, as to them, constitutes an absolute bar to a subsequent action involving the same 
claim, demand or cause of action. Black's Law Dictionary, Fifth Edition. In California five 
elements are required for application. 1. the issue between the parties must be identical. 2. the 
judgment must be final on the merits. 3.the party asserted against must have been a party in the 
prior action. 4. the prior decision-maker must have been acting in a judicial capacity. 5. the 
precise issue must have been properly before the decision-maker. 
 
All of the foregoing elements present legal determinations that are within the competence of one 
who has received legal training, such as a judge or lawyer-hearing officer. In contrast the appeals 
board is tasked to decide factual questions (much as a lay jury) which ultimately determines "the 
full value of an individual property", Revenue and Taxation Code, section 1610.8. If the AAB 
actually attempted to apply the doctrine, it would hear the applicant's presentation on the five 
elements, then the assessor's rebuttal and perhaps advice from their county counsel. It would then 
either make its own unqualified decision or adopt the recommendation of the county counsel and 
thus not make the decision. In the same amount of time it could probably hear and decide the 
factual, valuation issue in a qualified manner. 
 
In contrast to AAB proceedings appellate judicial decisions are fully reported and readily 
available to the second decision-maker. Even trial courts issue memoranda of opinion which can 
be reviewed for determination of the five required elements. AAB findings are only available 
upon request to the applicant, not systematically reported and not available to the general public. 
They are not designed to be used as legal precedent in a subsequent AAB hearing. 
 
In many instances application of the doctrine would be extremely unfair to the assessor because 
his office is always one of the parties in every hearing. Consider a closely contested property 
whereupon his appraiser makes a valuation mistake that results in a decision in favor of the 
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applicant. Should the assessor subsequently be prevented from correcting that mistake in the 
assessment of identical properties? More importantly, should the assessor have the right to use 
the doctrine against an applicant and prevent him from presenting the valuation facts of his 
appeal? See the attached copy of our response to an opinion request from a Los Angeles County 
taxpayer. 
 
In the fourth paragraph of the attachment we point out that the legislature has not enacted any 
statutory incorporation of the doctrine for property tax appeals; similarly the State Board of 
Equalization has not adopted any rule to that effect, and no appellate court of this state has issued 
a reported decision that applies the doctrine to this administrative area of hearings. In addition I 
have reviewed Taxing California Property, Ehrman and Flavin, Third Edition and find no 
mention of it there.  
 
Finally and most significantly a close look at People v. Sims, 32 Cal. 3d (1982), a California 
Supreme Court decision, which is urged as authority for the application of Res Judicata, reveals 
that it provides absolutely no support. It involves an issue that was decided by a hearing officer 
in a social services hearing which was later asserted against the county, a party to the first 
hearing, in a superior court criminal trial. Note that it does not involve a property tax appeal, it 
does not involve the application of the doctrine from one administrative hearing agency to 
another, such as an AAB, and it does not involve untrained, lay board members. In Sims the 
issue was first decided and reported by a legally trained, administrative hearing officer but the 
doctrine was later interpreted and applied by a superior court judge. Here the circumstances were 
proper, the record was made and qualified, trained personnel applied the doctrine. That would 
not be the case from one AAB to another.  

 Very truly yours, 

 James M. Williams 
 Senior Staff Counsel 
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cc: Mr. John W. Hagerty, MIC: 63 
      Mr. Verne Walton, MIC: 64 
 Mr. Glen Rimbey, MIC: 64 
 Honorable Virginia A. Loftus 
    Shasta County Assessor 




