
State of California Board of Equalization 
      Legal Division – MIC: 82 

Memorandum 

To:    Mr. Charlie Knudsen 
   Principal Property Appraiser 

         Date: October 24, 1996 

From:     Robert W. Lambert 
   Senior Tax Counsel 

Subject:  Shift of Burden of Proof in Escape Assessments 

This is in response to your memorandum of April 5, 1996, in which you pose four questions 
relating to the shift in the burden of proof in assessment appeals hearings involving escape 
assessments. 

As you correctly note, section 167 of the Revenue and Taxation Code1 was amended in 1995 to 
provide as follows: 

 . . . the rebuttable presumption [in favor of taxpayers who have supplied all required 
information] shall not apply in the case of an administrative hearing with respect to the 
appeal of an escape assessment resulting from a taxpayer's failure to file with the assessor 
a change in ownership statement, business property statement, or permit for new 
construction.  

In answering your questions, you have asked us to assume the following: (1) The taxpayer has 
supplied to the assessor the information required by law; and (2) The assessor enrolled the 
escape assessments properly. We will also assume that no escape assessment has resulted from 
the "taxpayer's failure to file with the assessor a change in ownership statement, business 
property statement, or permit for new construction." 

Question No. 1 

1. The taxpayer filed a Business Property Statement for the March 1, 1995 lien date. In
early November 1995, the assessor discovered the taxpayer underreported some of the
property so the assessor enrolled an escape assessment in late November 1995. The
taxpayer filed an appeal on the escape assessment in December 1995. The appeal is heard
by the Appeals Board in January 1996. Who has the presumption of correctness?

a. The assessor, because the assessment was made prior to 1996?
b. The assessor, because the appeal was filed prior to 1996?
c. The taxpayer, because the appeal was heard in 1996 and the appeals

board has to operate under current law?

1 Unless otherwise specified, all further section references are to the Revenue and Taxation Code. 
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The 1995 amendment to section 167 was included in legislation known as "S.B. 657." (Amended 
Stats. 1995 ch. 498 § 4.5.) That legislation provided as follows: "Notwithstanding Section 17580 
of the Government Code, unless otherwise specified the provisions of this act shall become 
operative on the same date that the act takes effect pursuant to the California Constitution." 
Under the California Constitution, a statute enacted at a regular session of the legislature 
generally becomes effective on January 1 of the year following its enactment except where the 
statute is passed as an urgency measure and becomes effective sooner. (Public Resources 
Protection Assn. v. Dept. of Forestry & Fire Protection (1994) 7 Cal. 4th 111, 121.)2 Thus, the 
effective date of the instant amendment to section 167 was January 1, 1996. 

But the underlying issue is this: Given the January 1, 1996 effective date, does the 1995 
amendment apply to escape assessments for pre-1996 years when the administrative hearing on 
the escape assessment takes place on or after January 1, 1996? And the answer turns on whether 
or not section 167, as amended, constitutes a "procedural statute." Amendments to procedural 
statutes are generally applicable prospectively to hearings on matters that pre-date their effective 
or operative dates. (Robertson v. Rodriguez (1995) 36 Cal.App.4th 347, 356.) 

Turning to the present case, the presumption set forth in the instant amendment is not 
irrebuttable, and the evidentiary requirement is not impossible to satisfy. Furthermore, the 
amendment only addresses the conduct of hearings, and does not change the legal consequences 
of "past conduct" (or, for that matter, the value of property on a prior lien date.) As a 
consequence, the amendment is merely procedural in nature. Thus, in our opinion, the 
amendment is applicable to administrative hearings that are held on or after January 1, 1996 - 
regardless of whether or not either the fiscal year or the protested escape assessment relate to a 
pre-1996 period. (Murphy v. Alameda (1992) 11 Cal.App.4th 406; Property Taxes Law Guide, 
Vol. 3, Property Tax Annotation No. 850.0010, (5/10/89.)3

So, given the above, our answer to your first question is "c" – the taxpayer has the presumption 
of correctness because the appeal on the escape assessment was heard in 1996.  

Question No. 2 

a.

2. Same as 1 above, except the appeal was filed in January 1996. 

 The assessor, because the assessment was made prior to 1996? 
b.   The taxpayer, because the appeal was filed and heard in 1996 and the  
       appeals board has to operate under current law? 

For the above reasons, our answer to your second question is (b). 

Question No. 3 

3. Same as 1 above, except the escape was enrolled and the appeal was filed and heard in 
1996. 

 
2 Under section 17580 of the Government Code, certain bills do not become operative until the July 1 following the 
date on which they take effect.  
3 Presumably, the amendment – as a "procedural rule" – would apply both to administrative hearings commenced 
after 1995 and those in progress on January 1, 1996. (See Wood v. McGovern, 167 Cal.App.3d 772.) 
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a.   The assessor, because the assessment was made prior to 1996? 
b.   The taxpayer, because the escape assessment and appeal all occurred in  

        1996?  

For the above reasons, our answer to your third question is (b). 

Question No. 4 

4. The assessor performed a mandatory audit pursuant to Section 469 of the Revenue and 
Taxation Code, found some property had escaped assessment, and as a consequence 
enrolled an escape assessment. The taxpayer filed an assessment appeal on the entire 
property (including an appeal on the original assessment) as permitted by Section 469. 

a.   The assessor has the presumption of correctness on the original 
      assessment but the taxpayer has the presumption of correctness on the  
      escape.  
b.   The taxpayer has the presumption of correctness on the entire  
       assessment, including both the original and the escape. 

With regard to the original assessment, if (i) the taxpayer supplied "all information as required 
by law'' and (ii) the property was an "owner-occupied single-family dwelling," then the 
presumption provided by section 167 would seem to be applicable to the appeal on that 
assessment. As to the escape assessment, if the conditions of section 167 are satisfied, then, of 
course, the presumption in favor of the taxpayer would apply to that appeal. 

 
If I understand your question correctly, however, you are inquiring as to what happens when the 
presumption in favor of the taxpayer under section 167 applies to one matter, but not the other. 
In our opinion, this should not ordinarily present a serious problem. If the appeals on two 
assessments - one, an original assessment and the other, an escape assessment - are consolidated 
for hearing, then the assessment appeals board must simply apply different presumptions to the 
two discrete matters. In a similar manner, one lawsuit can contain multiple causes of action with 
varying presumptions and burdens of proof. In this situation, the simplest procedural approach 
will generally be for the assessment appeals board to simply hear the two consolidated appeals in 
seriatim, one following the other. 
 
I hope the above answers all of your questions. If not, please call me at 324-6593. 

RWL/cmm 

cc: Mr. James E. Speed (MIC: 62) 
 Mr. Richard C. Johnson (MIC: 64) 
 Mr. Gene Palmer (MIC: 64) 
 Mr. Lloyd Allred (MIC: 64) 
 Mr. Larry Augusta (MIC: 82) 



STATE OF CALIFORNIA  

October 30, 1996 

 
Mr. James M. Luckey 
Senior Manager, Property Tax Services 
Deloitte & Touche LLP 
2235 Faraday Avenue 
Suite O 
Carlsbad, California 92008 

Re:  The Effective Date of the 1995 Amendments to 
 Section 167 of the Revenue and Taxation Code 

Dear Mr. Luckey: 

This is in response to your letter dated June 7, 1996 in which you request our opinion on the 
effective date of the 1995 amendment to section 167 of the Revenue and Taxation Code.1 
Section 167 was amended in 1995 to provide a rebuttable presumption in appeals of escape 
assessments in favor of taxpayers who have supplied all required information. For the reasons 
stated in this letter, it is our opinion that the amendment is applicable to administrative hearings 
that are held on or after January 1, 1996 - regardless of whether or not either the fiscal year or the 
protested escape assessment relate to a pre-1996 period. 

In answering your question, we have assumed the following: (1) the taxpayer has supplied to the 
assessor the information required by law; and (2) no escape assessment has resulted from the 
"taxpayer's failure to file with the assessor a change in ownership statement, business property 
statement, or permit for new construction." 

This amendment to section 167 was included in legislation known as "S.B. 657." (Amended 
Stats. 1995 ch. 498 § 4.5.) That legislation provided as follows: "Notwithstanding Section 17580 
of the Government Code, unless otherwise specified the provisions of this act shall become 
operative on the same date that the act takes effect pursuant to the California Constitution." 
Under the California Constitution, a statute enacted at a regular session of the legislature 
generally becomes effective on January 1 of the year following its enactment except where the 
statute is passed as an urgency measure and becomes effective sooner. (Public Resources 

 
1 Unless otherwise specified, all further section references are to the Revenue and Taxation Code.  
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Protection Assn. v. Dept. of Forestry & Fire Protection (1994) 7 Cal. 4th 111, 121.)2 Thus, the 
effective date of the instant amendment to section 167 was January 1, 1996. 

But the underlying issue is this: Given the January 1, 1996 effective date, does the 1995 
amendment apply to escape assessments for pre-1996 years when the administrative hearing on 
the escape assessment takes place on or after January 1, 1996? And the answer turns on whether 
or not section 167, as amended, constitutes a "procedural statute." Amendments to procedural 
statutes are generally applicable prospectively to hearings on matters that pre-date their effective 
or operative dates. (Robertson v. Rodriguez (1995) 36 Cal.App.4th 347, 356.) 

Turning to the present case, the presumption set forth in the amendment to section 167 is not 
irrebuttable, and the evidentiary requirement is not impossible to satisfy. Furthermore, the 
amendment only addresses the conduct of hearings, and does not change the legal consequences 
of "past conduct" (or, for that matter, the value of property on a prior lien date.) As a 
consequence, the amendment is merely procedural in nature. Thus, in our opinion, the 
amendment is applicable to administrative hearings that are held on or after January 1, 1996 - 
regardless of whether or not either the fiscal year or the protested escape assessment relate to a 
pre-1996 period. (Murphy v. Alameda (1992) 11 Cal.App.4th 406; Property Taxes Law Guide, 
Vol. 3, Property Tax Annotation No. 850.0010, (5/10/89).3

The views expressed in this letter are, of course, advisory only and are not binding upon the 
assessor of any county. You may wish to consult the appropriate assessor in order to confirm his 
or her opinion in this matter. 
 
Our intention is to provide courteous and helpful responses to inquiries such as yours. 
Suggestions that help us accomplish this objective are appreciated.  
 

Sincerely, 

Robert W. Lambert 
Senior Tax Counsel 

RWL/cmm 
 
cc: Honorable Kenneth P. Hahn 
    Los Angeles County Assessor 
 Mr. James E. Speed (MIC:63) 
 Mr. Richard Johnson (MIC:64) 
 Ms. Jennifer Willis (MIC:70) 
 Mr. Larry Augusta (MIC:82) 
Nonprect/1996/rwl/lucky.ltr 

 
2 Under section 17580 of the Government Code, certain bills do not become operative until the July 1 following the 
date on which they take effect.  
3 Presumably, the amendment – as a "procedural rule" – would apply both to administrative hearings commenced 
after 1995 and those in progress on January 1, 1996. (See Wood v. McGovern, 167 Cal.App.3d 772.) 


