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July 2, 1996 

Honorable Kenneth A. Pettit 
County Assessor-Recorder-Clerk 
105 East Anapamu Street, Room 204 
Santa Barbara, CA 93101-2062 

Attention: Walter V. Alves 
Chief Appraiser 

Re: Assessment Appeal, Base Year Value and Sections 51.5 & 80 

Dear Mr. Alves: 

This is in response to your letter to me of May 3, 1996 in 
which you request our opinion on a variety of questions based on 
the following facts described in your letter. 

1. The "original" property sold March 1992, for a purchase price 
of $440,000. 

2. The "replace~ent" lot was purchased, and new construction 
completed by February 1993, for a total cost of $420,000. 

3. The applicant timely filed for section 69.5 base year value 
transfer, and meets all qualifications, except for your 
opinion of base year value of the original property. 

4. The original property was purchased by an oil company, along 
with several others in the city block, as the property was a 
"tank farm" prior to subdivision and crude oil was uncovered 
just below the land_surface. 

5. The full cash value, on the transfer date was never enrolled, 
as "contamination" was reported by the purchaser, and a 
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diminished value, based upon the existing conditions, was 
enrolled. 

6. The section 69.5 applicant's agent filed an application for 
changed assessment on August 4, 1995, with the original 
property as the subject of the application. 

7. The AAB has determined that it will, ·on its own motion, hear 
the base year value issue on the original property and also 
the base year value issue on the replacement property. 

8. The AAB will establish a base year value for each property 
after a full and proper hearing involving each property, with 
the expressed purpose of determining value for possible 
qualification under Section 69.5. 

The hearing on the value of each property has not been 
rescheduled, but will probably occur in July. You cannot 
prejudge what evidence will be most convincing, but assuming that 
(1) the base year value of the original property is increased, or 
(2) the base year value of the replacement property is decreased, 
or (3) both are adjusted, resulting in values which now qualify 
under section 69.5, you ask the following questions: 

A. Under item (1), the increase in the base year value of the 
original property: 

1. Does·the appeal year, under the AAB's own motion, become 
1993-94 or the year of its decision to hear, i.e., 1995-
96? 

Response: 1993-94. In our view, section 80 is applicable to 
challenge the base year value of the replacement dwelling on 
the ground that all of the requirements of section 69.5, 
including satisfying the equal or lesser value test, have 
been met and that the base year value of the original 
property, therefore, should be transferred to the replacement 
dwelling. Section 80, subdivision (a) (5) provides that any 
reduction in assessment made as a result of an appeal under 
that section shall apply for the assessment year in which it 
is taken and prospectively thereafter. Nothing in Section 
80, however, suggests that the same rule should apply with 
respect to increases in value made as a result of an appeal 
under section 80. Thus, if the AAB determines a higher value 
for the original property in the course of determining values 
for the possible application of section 69.5, such increase, 
in our opinion, is effective for the date as of which the 
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change in ownership occurred and would apply for the 1993-94 
year for regular roll purposes. 

2. Does section 51.5 (c) allow the substitution of the AAB 
"judgment" for that of the assessor's? 

Response: Yes. Section 51.5 (b) provides that any error or 
omission in the determination of a base year value which 
involves the assessor's judgment· as to value may be corrected 
only if it is placed on the current roll or roll being 
prepared, or is otherwise corrected within four year after 
July 1 of the assessment year for which the base year value 
was first established. 

Section 51.S(c) provides that an error or omission involving 
the exercise of an assessor's judgment as to value shall not 
include errors or omissions resulting from the taxpayer's 
fraud, concealment, misrepresentation, or failure to comply 
with any provision of law for furnishing information required 
by sections 441, 470, 480, 480.1, and 480.2 or from clerical 
errors. 

Subdivisions (b) and (c) of section 51.5 thus address 
limitations on the right of the assessor to make base year 
value .corrections under section 51.5 ~enerally. In enacting 
section 51.5, the Legislature determined that "fairness and 
equity require that county assessors have express authority 
to make corrections to property tax base-year values whenever 
it is discovered that a base year value does not reflect 
applicable constitutional or statutory valuation standards or 
the base-year value was omitted." (§l(a) of Stats. 1987, Ch. 
537.) Section 51.5, therefore, is a procedure for assessors 
to correct errors in base year value which is distinct from 
the procedure used by taxpayers and the AAB under section 80 
to correct errors in base year values. See Sea World Inc. v. 
County of San Diego (1994) 27 Cal. App. 4th, 1390, 1403-1407. 
Thus, section 51.5 (c) does not preclude the substitution of 
the AAB's judgment for that of the assessor. 

Moreover, Rule 324(a) provides that the AAB "shall determine 
the taxable value -of the property ... which is the subject. 
of the hearing." In that event, the decision of a county 
board constitutes an independent and conclusive judgment 
abrogating and taking the place of the judgment of the 
assessor. Eastern-Columbia, Inc. v. Los Angeles County 
(1943), 61 Cal. App 2d 734, 743; McClellan v. Board of 
Supervisors (1947) 30 Cal. 2d 124, 129.) Section 51.5(c) does 
not provide to the contrary. 

' 



Honorable Kenneth A. Pettit -4- July 2, 1996 

3. If the answer is "no" to #2., does section 51.5(d) 
require any change to be made in the taxable value 
for 93-94? 

Response: No. In our opinion, the answer to #2. is "yes". 
We note, however,. that section 51 ~ 5 (d) does not require a 
change in taxable value to be made in any event. Instead, 
it states what action is required when a correction of base 
year value under subdivisions (a or (b) of section 51.5 is 
made by the assessor, i.e., refunds or cancellations if the 
correction reduces the base year value and escape 
assessments if the correction increases the base year value. 

4. If the answer is "yes" to #2., do the AAB findings 
require the enrollment of escaped billing of the newly 
determined base year value? 

Response: Yes. Section 531 provides, in part, that "[i]f 
any property ... has escaped assessment, the assessor 
shall assess the property on discovery at its value on the 
lien date for the year for which it escaped assessment." 
This rule has been held to apply as well to property which 
has been underassessed. See, e.g., Hewlett-Packard Co. v. 
County of Santa Clara (1978) 50 Cal. App. 3d 74. Thus, when 
the assessor discovers, as a result of the AAB's decision, 
that the original property had been undervalued as of the 
date the change in ownership occurred, the assessor must 
make escape assessments for each year there was an 
underassessment resulting from such undervaluation. 

5. If the answers to #2. and #3. are no, and the answer 
to #1. is 95-96, is section 80 controlling? 

Response: No. By its terms, section 80 applies only with 
respect to applications for reductions in base year value, 
not increases. See also our response to #1., above. 

6. Section 80(a) (5) speaks to reductions. Does it also 
apply to increases so as to be prospective only? 

Response: No. See our response to #5., above. 

7. Finally, if section 80 is controlling, does this 
determination satisfy the mandate of new base year 
value under section 69.5{e), perhaps suggesting 
retrospectively? 

Response: Subdivision (e) of section 69.5 provides: 
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Upon the sale of original property, the assessor shall 
determine a new base year value for that property in 
accordance with subdivision (a) of Section 2 of Article XIII 
A of the California Constitution and Section 110.1, whether 
or not a replacement dwelling is subsequently purchased or 
newly constructed by the former owner or owners of the 
original property. 

This section shall not apply unless the transfer of the 
original property is a change in ownership which either (1) 
subjects that property to reappraisal at its current fair 
market value in accordance with Section 110.1 ·or 5803 or (2) 
results in a base year value determined in accordance with 
this section or Section 69, or Section 69.3 because the 
property qualifies under this section or Section 69, or 
Section 69.3 as a replacement dwelling or property. 

As indicated above, section 80 does not apply with respect 
to base year value increases. Thus, any base year value increase 
determined by the- AAB for the original property is effective as 
of the date of the change in ownership of the original property. 

B. Under item (2), the reduction in the full cash value of 
the replacement dwelling: 

1. Does the appeal year, under the AAB's own motion, become 
1993-1994 or the current year of its decision to hear, 
thus 1995-1996? 

Response: 1995-1996. As discussed above, section 80 is 
applicable for purposes of claiming a base year value 
reduction of a replacement dwelling as a result of 
transferring•the base year value of the original property to 
the replacement dwelling under section 69.5. An application 
for reduction of base year value under section 80 may be 
filed during the regular equalization period for the year in 
which the assessment is placed on the roll or in any of the 
three succeeding years. (§80, subd. (a) (3).) Any reduction 
in assessment made as a result of an appeal under section 80 
shall apply for the assessment year in which the appeal is 
taken and prospectively thereafter. (§80, subd. (a) (5) .) 
Since the appeal was filed in August 1995, the appeal year 
for the replacement dwelling would be 1995-1996. 

We realize that the original property was made the subject 
of the appeal. Rule 324(b) provides, however, that the 
Board's authority to determine the taxable value of 
property, while limited by state and federal law and usually 
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exercised in response to an application for equalization, " 
is not ... limited by the applicant's request for relief." 
Thus, the AAB had the authority to treat the appeal as a 
request for reduction of the base year value of the 
replacement dwelling under section 80 based on the 
application of section 69.5. 

2. The question is the same as #2., above. 

Response: Our response is the same as our response to #2., 
above, i.e., yes. 

3. The question is the same as #3., above. 

Response: Our response is the same as our response to #3. 
above, i.e., yes. 

4. If the answer is "yes" to #2., does the reduction 
cause the transferred base year value to be enrolled 
for 1993-1994? 

Response: No. It is important to recognize that the base 
year value referred to in section 80 is a control figure, 
not the amount entered on a particular assessment roll. 
While it is true that the amount of the base year value and 
the amount entered on the roll for a particular year may be 
the same, the two concepts should not be confused. As 
discussed under our response to question #B. 1. above, any 
reduction in base year value under section 80, including a 
reduction resulting from the transfer of a base year value 
pursuant to section 69.5, applies only for the assessment 
year in which the appeal is filed and prospectively 
thereafter. This is so even though the base yea~value 
which -is reduced is for an earlier year. See Osco Drug, 
Inc. v. County of Orange (1990) 221 Cal. App. 3d 189. The 
purpose of this provision was to prevent retroactive relief 
to a taxpayer who slept on his rights. Presumably, the 
Legislature believed that the base year value reduction 
should not adversely affect the county for prior years when 
an appeal was available but the taxpayer failed to file it. 
Thus, while a new 1993 base year value would be established 
for the replacement dwelling, pursuant to section 69.5, such 
reduced base year value would not affect any assessment 
prior to 1995 because no appeal was filed until 1995. 

5. If the answers to #2. and #3. are "no", and the 
answer to #1 is "95-96", is section 80 controlling? 

Response: See our response to #A. 4., above. 




