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Re: Land – Improvement Reallocation Following Major Renovation of Improvements  

Dear Ms.  : 

This letter is in response to your e-mail message addressed to Chief Counsel Kristine 
Cazadd, dated April 11, 2005.  In that message you made three inquiries regarding the 
County Assessor's reallocation of land and improvement values for a single-family residence 
when a property is substantially renovated within two years of its original purchase.  You ask: 
(1) Whether the   County Assessor's policy reflects the policy of other county 
assessors or the State Board of Equalization (BOE); (2) What provisions of Proposition 13 and/or 
the California Revenue and Taxation Code authorize that practice; and, (3) If that practice is not 
authorized what steps you can take to get the assessor's office to reconsider its policy. 

Although the BOE does not have a policy promoting or prohibiting the assessor's 
reallocation practice, we have knowledge that some other county assessors also employ that 
practice in the assessment of new construction.  For the reasons hereinafter set forth, it is our 
opinion that Revenue and Taxation Code section 51.5 requires the county assessor to correct any 
base year value error or omission within four years after enrolling an assessment, if that error 
was the result of the exercise of value judgement.  Notwithstanding that conclusion, you may 
appeal that reallocation to your local assessment appeals board if you believe that no error in 
value judgment occurred. 

Background and Facts 

As described in your e-mail message, the following facts are relevant to this analysis:  

1. In an arm's length transaction, a property owner acquired a single-family residence 
located in   County on October 31, 2003, for $245,000. 

2. On April 8, 2004, the county assessor issued a Notice of Supplemental Assessment 
showing a total assessed value of $245,000, which allocated $200,000 to land and 
$45,000 to improvements.  That value allocation was also used to determine the 
property taxes for the 2004-2005 fiscal year. 
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3. At the time of purchase, the house was inhabitable but was also "run down." 

4. While renovating the improvements, the owner encountered problems that caused the 
renovation to become a major remodel.  

5. To correct an error unrelated to the assessed value of the property, the county assessor 
sent an appraiser to visit the property. 

6. After that visit, the county assessor sent the property owner another Notice of 
Supplemental Assessment, dated January 27, 2005.  Although that notice also 
reflected the $245,000 purchase price, it showed a reallocation of that value: 
$244,000 to land and $1,000 to improvements. 

7. Upon making an inquiry with the assessor's office, the duty appraiser informed the 
property owner that it is the assessor's policy to reallocate most of the purchase price 
to the land if a property is substantially renovated within two years of its original 
purchase. 

8. In defense of that practice, the duty appraiser relied on the rationale that the owner 
bought the property for the land value alone if the improvements were torn down 
within that two-year period. 

9. When the property owner asked the duty appraiser what provisions of law authorize 
that practice, the owner reported that the appraiser suggested that the owner could file 
an assessment appeal. 

Law and Analysis 

1. Does the county assessor's reallocation practice reflect the policies of county assessors 
throughout California or the BOE?  

To our knowledge, other county assessors have also employed this practice.  However, the 
BOE has not issued any policies or guidelines promoting or prohibiting its application.  

Article XIII, section 13 of the California Constitution and Revenue and Taxation Code 
section 607 require an assessor to separately assess land and improvements.1  Section 607 
provides that "Land and improvements thereon shall be separately assessed."  To meet those 
constitutional and statutory mandates, county assessors must allocate assessed values between 
land and improvements upon establishing new base year values for a property.  

Through the Assessment Practices Survey Program (see Government Code §§15640, et 
seq.), the BOE regularly reviews the assessment practices of all 58 California county assessors.  
Those surveys include a thorough review of each assessor's new construction program.  While 
completing those surveys, and through contact from other taxpayers, we have learned that some  
other county assessors' offices also employ the reallocation practice described in your e-mail 
message. 

1 All statutory references are to the Revenue and Taxation Code, unless noted otherwise. 
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To the extent of my knowledge, the BOE has not published any regulations or advisory 
guidance promoting or prohibiting this practice.  At this time we are aware of no policy decisions 
by the BOE on this topic. 

2. What provisions of Proposition 13 and/or the California Revenue and Taxation Code 
authorize this practice? 

We believe that this practice is authorized by section 51.5, which requires county 
assessors to correct errors or omissions made in the determination of new base year 
values. 

Section 51.5 provides, in part: 

(a) Notwithstanding any other provision of the law, any error or omission in the 
determination of a base year value pursuant to paragraph (2) of subdivision (a) of 
Section 110.1, including the failure to establish that base year value, which does 
not involve the exercise of an assessor's judgment as to value, shall be corrected 
in any assessment year in which the error or omission is discovered. 

(b) An error or an omission described in subdivision (a) which involves the 
exercise of an assessor's judgment as to value may be corrected only if it is placed 
on the current roll or roll being prepared, or is otherwise corrected, within four 
years after July 1 of the assessment year for which the base year value was first 
established . . . . 

Section 51.5 recognizes the difference between errors that result from the exercise of the 
assessor's value judgement and those that do not.  If an error or omission involves the exercise of 
value judgement, subdivision (b) of section 51.5 imposes a four-statute of limitations on the 
correction of that value.  Consequently, the assessor is required to correct any error or omission 
in the determination of new base year values upon discovery, subject to the four-year statute of 
limitations for errors in value judgment. 

In the situation you described in your e-mail message, the county assessor established a 
new base year value for the property, as of the October 2003 date of the change in ownership.  
Based on the major renovation, the assessor apparently believed that an error in value judgment 
occurred when enrolling the original base year values for this property.  Events subsequent to 
that change in ownership led the assessor to reallocate the land and improvement values, 
changing the base year values for both during January 2005, a date within the four-year statute of 
limitations.  Since the assessor discovered an apparent error in value judgement within the four-
year statute of limitations prescribed by subdivision (b) of section 51.5, we believe that the 
assessor was required to correct that error.  

3. If this reallocation practice is not authorized, what steps you can take to get the 
assessor's office to reconsider its policy. 

Although we believe that the Revenue and Taxation Code authorizes this practice, the 
property owner may wish to file an assessment appeal if he or she believes that no error 
in value judgement occurred. 
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As noted above, if an error in value judgement occurred, we believe that the assessor is 
required to correct that error within four years of enrollment.  However, if the property owner 
disputes the assessor's conclusion, the owner may appeal that reallocation. 

While most assessment appeals applications dispute the value of the entire appraisal unit, 
property tax rules governing the conduct of assessment appeals proceedings clearly contemplate 
the appeal of a portion of an appraisal unit.  For example, subdivision (a) of Property Tax Rule 307 
sets forth certain required information included in the notice of hearing by providing in part: 

The notice shall include a statement that an application for a reduction in the 
assessment of a portion of an improved real property (e.g., land only or 
improvements only) . . . may result in an increase in the unprotested assessment of 
the other portion or portions of the property, which increase will offset, in whole 
or in part, any reduction in the protested assessment. 

Moreover, subdivision (b) of Property Tax Rule 324 gives direction to an appeals board 
when deciding an application which appeals only a portion of the property by providing, in 
relevant part: 

When an application for review includes only a portion of an appraisal unit, 
whether real property, personal property, or both, the [county board] may 
nevertheless determine the taxable value of other portions that have undergone a 
change in ownership, new construction or a decrease in value.  Additionally, the 
[county board] shall, on its own motion or at the assessor's request, determine the 
market value of the entire appraisal unit whenever that is necessary to the 
determination of the market value of any portion thereof. 

In the situation presented in your e-mail message, the property owner will contest the 
allocation of the total base year value between the land and improvements.  Essentially, the 
property owner will contend that the assessor has established a base year value that is too high on 
either the land or the improvements.  Thus, the property owner may appeal the base year value of 
that portion which he or she believes is too high. 

Conclusion 

The California Constitution and Revenue and Taxation Code section 607 require county 
assessors to allocate assessed values between land and improvements.  Although we have 
become aware that other county assessors employ the reallocation practice described in your e-
mail message, we are aware of no policy that directly promotes or prohibits that practice.  
Section 51.5 requires county assessors to correct errors in value judgement within four years of 
enrolling a new base year value.  To the extent that the original land and improvement value 
allocation may have been an error in value judgment, we believe that section 51.5 would require 
its correction.  Our conclusion notwithstanding, you may still appeal the assessor's value 
reallocation to your local assessment appeals board if you believe that no error in value 
judgement occurred. 
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The views expressed in this letter are only advisory in nature.  They represent the analysis 
of the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not 
binding on any person or public entity. 

Sincerely, 

Michael Lebeau 
Senior Tax Counsel 

ML:jlh 
Prec/NEWCONST/05/212.ML.doc 

cc: Honorable 
County Assessor 

Mr. David Gau, MIC:63 
Mr. Dean Kinnee, MIC:64 
Ms. Mickie Stuckey, MIC:62 
Mr. Todd Gilman, MIC:70 
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