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December 19, 1989 

Mr. 

Attorneys at Law 

.Dear Mr. 

This is in response to your November 16, 1989 letter to this 
Board wher,::.in wrnr enclosed a copy of a January 21, 1982 letter 
from Ms. to Mr. ' regarding the proper" 
assessee of real property in a decedent's estate for regular and 
escape assessment purposes; and you asked whether Revenue and 
Taxation Code section 531.2, discussed therein, applies equally 
to escape assessments made when the decedent owns only a partial 
interest in, rather than the entire real propert y : 

"With regard .to who is the proper assessee when property of 
a decedent's estate has escaped assessment, we believe the 
same principles are applicable: If at the time the escape is 
discovered the estate has not been distributed, then either 
the executor or the beneficiary is the proper assessee; if 
the estate has been distributed on the date of discovery of 
the escape, then the beneficiary is the proper assessee. 
Section 531.2 of the Revenue and Taxation Code provides that 
if prior to the date the escape assessment is made, the 
property has been transferred or conveyed to a bona fide 
.purchaser for value, then the escape assessment 'shall not 
create or impose a lien or charge on the property and shall 
be entered on the unsecured roll in the name of the person 
who would have been the assessee ·in the year in which it 
escaped assessment.' In such instances, we would advise 
that if the estate has been distributed prior to discovery 
of the escape then the assessment should be enrolled in the 
name of the beneficiary, rather than the executor, since the 
executor's liability to pay taxes to the county on estate 
property ceases once the estate is distributed." (Page 2 of 
January 21, 1982 letter.) 

In our opinion, Section 531.2 applies both to entire real 
properties and to portions of·real properties that have escaped 
assessment, and we are unaware of any authority to the contrary . 
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In conclusion, our intention is to provide prompt, courteous and 
helpful responses to inquiries such as your. Suggestions that 
help us accomplish this are appreciated. 

JKM:mw 
2964H 

cc: Mr. John Hagerty 
Mr. Verne Walton 

Very truly yours, 

/~//.!{~ 
t/ James K. McManigal, Jr. 

Tax Counsel 




