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160.0002 Assessor's Records. After a property is sold, the former owner is no longer 
considered an "assessee" of that property and does not have access to the as~essor' s 
records pertaining to the property, when owned by the new owner, that are statutorily 
held to be confidential. "Assessee" is defined in Revenue and Taxation Code section 23 
as "the person to whom the property or a tax is assessed" and is understood to mean the 
current owner. C 3/6/98. (M99-2) 
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Honorable Glenn Gray 
County Assessor 
County of Ventura 
800 South Victoria Avenue 
Ventura, CA 93009-1270 

Re: Revenue and Taxation Code section 4081 

Dear Mr. Gray: 

On February 26, 1997, you wrote to } .- , formerly Deputy Director for Property 
Taxes, regarding the release of information to prior owners. Fora variety of reasons, we are just 
now responding. We apologize for the delay and hope that you will find this response useful. 

You describe a fact situation wherein a recent purchaser of residential property who 
became the assessee on the 1997-98 assessment roll, discovered some damage (cracks in the 
concrete slab) and asked to inspect the assessor's records regarding the property. Subsequently, a 
representative of the prior owner asked to see the same records under the "Federal Freedom of 
Information Act." Your staff refused to allow the representative of the prior owner to inspect the 
records; you ask our opinion on the action taken by your staff. As explained more fully below, it 
is our opinion that your staff acted properly in denying· access to those records to the 
representative of the prior owner. 

Your letter makes reference to section 408, subdivision (e) which provides: 

(e) ( 1) With respect to information, documents, and records, other than 
market data as defined in subdivision (d), the assessor shall, upon request 
of an assessee of property, or his or her designated representative, permit 
the assessee or representative to inspect or copy all information, 
documents, and records, including auditors' narration's and workpapers, 
whether or not required to be kept or prepared by the assessor, relating to 
the appraisal and the assessment of the assessee's property, and any 
penalties and interest thereon. 
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1 All statutory references are to the Revenue and Taxation Code unless otherwise specified 
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(2) After enrolling an assessment, the assessor shall respond to a written 
request for information supporting the assessment, including, but not 
limited to, any appraisal and other data requested by the assessee. 
(3) Except as provided in Section 408.1, an assessee, or his or her 
designated representative, shall not be permitted to inspect or copy 
information and records that also relate to the property or business affairs 
of another, unless that disclosure is ordered by a competent court in a 
proceeding initiated by a taxpayer seeking to challenge the legality of the · 
assessment of his or her property. 

1. You inquire: Is the most recent purchaser considered the only assessee under the 
circumstances defined above? 

Yes. According to your letter, the recent purchaser is the assessee on the 1997/98 roll. Section 
408, subdivision (e)( 1) provides that only the assessee or the designated representative of the 
assessee may obtain certain information. "Assessee" is defined in section 23 as "the person to 
whom the property or a tax is assessed" and is understood to mean the current owner. Thus, 
prior to enrollment, an assessee may request assessment information pursuant to section 408, 
subdivision (e)(1). After enrollment, an assessee may request assessment information pursuant to 
section 408, subdivision (e)(2). 2 

We paraphrase your second and third questions as follows: 

2. If a prior owner is the assessee appearing on the current (1996-97) assessment roll, can we 
consider the recent purchaser the "assessee" for purposes of section 408, subdivision (e)? If so, 
what is the significance of section 4922? 

Yes, the recent purchaser is the assessee as indicated in the answer above. The assessment roll is 
prepared pursuant to section 601 et seq. and is printed and available after July 1. The assessment 
roll contains the names and addresses of assessees and other property information. The prior 
owner was the assessee on the 1996-97 assessment roll and thus, he could request assessment 
information for that year pursuant to section 408, subdivision (e)(2). For that year, he is the 
assessee for purposes of section 408, subdivision (e). As indicated in the answer to I, above, 
however, he is not the assessee for the 1997-98 assessment roll. 

You have inquired about section 4922 and the application of that statute to the facts at 
hand. Section 4922 uses a different definition of"assessee;" that section provides that an 
assessee, as used in section 4922, "refers to the assessee as shown on the last roll on which the 
unintended property appears." Section 4922 is in Part 7 of the Revenue and Taxation Code, 
which relates to the redemption of tax defaulted property. By its own terms, the definition of 
assessee in section 4922 is limited to that section in Part 7 and is not applicable hereto. 

'From the point of view of the current owner, the time period "prior to enrollment" is that time period after the 
purchase and prior to being listed on the roll as an "assessee." "After enrollment" is that period of time when an 
assessee owns the property and has been listed as the "assessee." 
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Your letter also makes reference to the Federal Freedom oflnformation Act, that the 
representative of the prior owner requested information pursuant to that act. That federal act is 
set forth in 5 U.S.C.S. section 552 et seq. and applies to federal agencies. The California Public 
Records Act (Government Code section 6250 et seq.) is a similar act applicable to government 
agencies in California; it allows for public access to many writings containing information relating 
to the conduct of the public's business used or retained by state and local government agencies. 
However, certain records are expressly declared exempt from the disclosure requirements of the 
act. For example, records are exempted under the act where their disclosure is exempted or 
prohibited pursuant to any provision of state or federal law. See 55 Cal Jur 3rd, Records and 
Recording Laws, section 7. Disclosure in the case herein is prohibited by section 408, subdivision 
(a). On the other hand, certain assessors' records are open to public inspection, as for example, 
described in sections 408.1, 408.2 and 408.3. 

Again, we apologize for the delay in responding to your question. · 

The views expressed in this letter are only advisory in nature; they represent the analysis of 
the legal staff of the Board based on present law and the facts set forth herein, and are not binding 
on any person or public entity. 

Very truly yours, 

' I! . ,, ...... , . ,...,_ ·. 'z lf.tl . ';'/1/ 
! 

l 'fjl/7 
1 ; 

J ~det Saunders 
Tax Counsel 

JS:jd 
propcrty/precednt/confrnfo/ 1998/9 800 l.js 

cc: Mr. Richard Johnson, MIC:63 
Mr. Rudy Bischof, MIC:64 
Ms. Jennifer Willis, MIC:70 
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