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THE HONORABLE JIM COSTA, ASSEMBLYMAN, 30TH 
DISTRICT, has requested an opinion on the following 
question: 

What effect, if any, does article XIII A of the 
California Constitution have upon the ability of a county 
board of supervisors to levy a tax under the provisions of 
Military and Veterans Code section 1262? 

CONCLUSION 

Article XIII A of the California Constitution, as 
implemented by ~evenue and Taxation Code section 2237, 
generally prohibits a county board of supervisors from 
levying a tax under the provisions of Milita~y and Veterans 
Code section 1262. 

ANALYSIS 

Pursuant to the provisions of Military and 
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Veterans Code section 1262, the board of supervisors of 
a county may "provide and maTntain buildings, memorial 
halls, meeting places, memorial parks, or recreation centers 
for the use or benefit of one or more veterans• 
associations." {See Wall v. State of California (1946} 73 
Cal.App.2d 838, 840-8IT;°l9 Ops.Cal.Atty.Gen. 242, 242-243' 
(1952). · 

To fund the acquisition and maintenance of such 
f•cilities, the board of supervisors may transfer moneys 
from the general fund of the county(§ 1262 subd. (f}), 
incur a bonded indebtedness (§ 1262, subd. (g)), and/or levy 
a tax over and above the general tax rate of the county. (§ 
1262, subd. (e}.) Subdivision (e} of section 1262 
specifically provides: 

"In addition to all other taxes, levy in any year 
a special tax not to exceed two and one-half mills 
($0.0025) on each dollar of assessed valuation on all 
the taxable property in the county, if all the taxable 
property in the county has an aggregate value of less 
than fifty million dollars ($50,000,000), or not to 
exceed one and one-half mills ($0.0015) on each dollar 
of assessed valuation on all the taxable property in 
the county if all the taxable property in the county 
has an aggregate value equal to or more than fifty 
million dollars ($50,000,000), and the fund so created 
to be expended for the purposes hereof." 

The question presented for analysis is whether the 
levy of a tax under subdivision (e) of section 1262 has been 
affected by the recent addition of article XIII A to the 
Califo.rnia Constitution. We conclude that the new 
constitutional amendment, as implemented by the Legislature, 
has generally eliminated the authority of a board of 
supervisors to levy the tax. 

Subdivision (a} of section 1 of the new article 
provides: 

1/ 

1. All unidentified statutory references hereinafter 
are to the Military and Veterans Code. 
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. "The maximum amount of any ad valorem tax on real 
property shall not exceed one percent (1%) of the full 
cash value of such property. The one percent (1%) tax 
to be collected by the counties and apportioned 
according to law to the districts within the counties." 

The Legislature has implemented the mandate of 
article XIII A by limiting the ability of all local 
governments to levy an ad valorem (according to value) tax 
on real property. In general terms, a local entity may only 
receive an allocation based upon a specific statutory 
formula of the total county tax levy, which itself is 
limited to one percertt of the full cash value under the 
constitutional provision. (See Amador Valley Joint Union 
Hifh Sch. Dist. v. State Bd. of Equalization (1978) 22 
Ca .3d 208, 246-247.) Revenue and Taxation Code section 
2237 specifically provides: · 

"(a) Notwithstanding any other provision of law, 
except as provided in subdivision (b), no local agency, 
school district, county superintendent of schools, or 
community college district shall levy an ad valorem 
property tax, other than that amount which is equal to 
the amount needed to make annual payments for the 
interest and principal on general obligation bonds or 
other indebtedness approved by the voters prior to 
July 1, 1978 or the amount levied pursuant to Part 10 
(commencing with Section 15000) of Division 1 and 
Sections 39308, 3~311, 81338, and 81341 of the 
Education Code. In determining the tax rate required 
for the purposes specified in this subdivision, the 
amount of the levy shall be increased to compensate for 
any allocation and payment of tax revenues required 
pursuant to subdivision (b) of Section 33670 and 
5ubdivision (d) of Section 33675 of the Health and 
Safety Code. 

"(b) A county shall levy an ad valorem property 
tax on taiable assessed value at a rate equal to four 
dollars ($4) per one hundred dollars ($100) of assessed 
value. The revenue from such tax shall be distributed, 
subject to the allocation and payment as provided in 
subdivision (d) of Section 33675 of the Health and 
Safety Code, to local agencies, school districts, 
county superintendents of schools, and community 
college districts in accordance with the provisions of 
Section 26912 of the Government Code." 
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The board of supervisors of a county, therefore, 
is now prohibited from increasing the basic county tax rate 
over and above the one percent constitutional and statutory 
limitation. The tax authorized under section 1262, 
subdivision (e), is clearly an· ad valorem tax on real 
property since it is levied "on each dollar of assessed 
valuation on all the taxable property in the county." 
Accordingly, section 1262 may no longer be viewed as 
permitting an increase above .the basic county tax rate, ~ow 
restricted by the one percent constitutional a'nd statutory 
limitation. (See 62 Ops.Cal.Atty.Gen. 209, 211 (1979).) 

An exception to the one percent limitation, 
however, does exist under the new constitutional provision 
for repayment of certain voter approved indebtedness. 
Subdivision (b) of section 1 of article XIII A provides: 

"The limitation provided for in subdivision (a) shall 
not apply to ad valorem taxes or special assessments to
pay the interest and redemption charges on any 
indebtedness approved by the voters prior to the time 
this section becomes effective." 2/ 

Hence, if prior to July 1, 1978, the voters 
of a county have approved an indebtedness for the 
acquisition and maintenance of veterans' facilities as 
authorized under subdivision (g) of section 1262 ("Incur, in
the manner provided by law, a bonded indebtedness on behalf 
of the county for any of_ the purposes hereof"), such · 
indebtedness may be funded by a specific ad valorem tax on 
real property that exceeds the one percent limitation. In 

 implementing this provi_sion. of article XIII A~ the 
Legislature has authorized such an additional tax levy. 
(Rev. & Tax. Code § 2237, subd. (a).) 

We also note that under section 4 of article XIII 
A, certain "special taxes" may be imposed if first duly 
approved by the electorate: 

"Cities, Counties and special districts, by a two­
thirds vote of the qualified electors of such district, 
may impose special taxes on such district, except ad 

2. On July 1, 1978, section 1 of ~he new article 
became effective. (See 62 Ops.Cal.Atty.Gen. 209, 211 
{1979).) 
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valorem taxes on real property or a transaction tax or 
sales tax on the sale of real property within such 
City, County or special district." (Emphasis added.) 

Since, however, the "special taxes" of section 1262, 
subdivision (e), constitute ad valorem taxes on real 
property, they are excluded from the operation of this 
section of article XIII A under its express terms. 

The conclusion to the question presented, 
therefore, is that article XIII A of the California 
Constitution, as implemented by Revenue and Taxation Code 
section 2237, generally prohibits a county board of 
supervisors from levying a tax under the provisions of 
section 1262. 
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