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June 21, 1999 

VIA FACSIMILE AND U.S. MAIL 

Honorable Dick Frank 
San Luis Obispo County Assessor 
County Government Center, Room 100 
San Luis Obispo, California 93408-2070 

Re: Request for Opinion Letter - Assessment of Certificated Aircraft 

Dear Mr. Frank: 

This is in response to your letter of May 18, 1999 addressed to Assistant Chief Counsel 
Larry Augusta in which you pose five questions concerning the assessment of aircraft owned by a 
commercial air carrier, which aircraft had been taken out of scheduled service and replaced with 
the same type of aircraft. Based on the information presented, the first of these aircraft were 
grounded beginning April 2, 1996 and the last one was grounded on December 5, 1996. They all 
remained in San Luis Obispo County through the January 1, 1997 lien date but were not flown· 
during the representative period which commenced on January 5, 1997. 

As set forth below, the subject aircraft were assessable as general aircraft in Sanluis 
Obispo County on the January 1, 1997 lien date provided they had an established tax situs in 
California and were solely situated in or habitually situated in the county on the lien date. In 
response to your specific questions concerning Revenue and Taxation Code section 1152, 
subdivision (c), that section is inapplicable because it governs assessment of"certificated aircraft." 
Under the facts presented, these aircraft ceased being "certificated aircraft" prior to the January 1, 
1997 lien date; once taken out of scheduled service, the subject aircraft became general aircraft. 
General aircraft that have spent their time in one county are assessed in that county. General 
aircraft that have spent time in more than one county in California are assessed in the county 
where they have been habitually situated i.e. where they have been situated for the longest period 
of time. However, the assessment ,of general aircraft that have spent time out of state must be 
allocated based on tax situs. Below quoted are the five questions raised in your letter. 
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Law and Analvsis 

1. Are the 19 "grounded" aircraft taxable in San Luis Obispo County for the 
January 1, 1997 lien date? 

The 19 "grounded" aircraft are taxable in California for the January 1, 1997 lien date, 
assuming that tax situs has been established in California; however, there are not sufficient facts 
presented to determine whether all the aircraft are 100 percent assessable in San Luis Obispo 
County. In California, all property is taxable unless otherwise provided by the California 
Constitution or federal law. As you know, "certificated aircraft" are assessed according to an 
allocation fonnula known as the representative period pursuant to section 1152 and related 
sections of the Revenue and Taxation Code. Section 1150 provides in pertinent part that "[a]s 
used in this article, "certificated aircraft" means aircraft operated by an air carrier or foreign air 
carrier engaged in air transportation ... " Thus, while the subject aircraft were in service and 
being operated by the air carrier, they would be considered certificated aircraft. However, once 
they were taken out of service in 1996 and grounded, they became "general aircraft". As general 
aircraft they would be assessable as personal property on the January 1, 1997 lien date. 

General aircraft that have spent their time in one county are assessed in that county. 
General aircraft that have spent time in more than one county in California are assessed in the 
county where they have been habitually situated i.e. where they have been situated for the longest 
period of time. However, the assessment of general aircraft that have spent time out of state must 
be allocated based on tax situs. 

2. Would the 19 grounded (or "retired") aircraft be 100% assessable in San 
Luis Obispo County as seems to be indicated on page three of your Jetter 
dated February 17, 1983? 

As indicated in the answer to question 1, above, the subject aircraft are assessable in San 
Luis Obispo County only ifit is determined that they have spent all their time in San Luis Obispo 
County or that they are "habitually situated" in that county. Under Property Tax Rule 205, 
subdivision (b ), general aircraft 

have situs for taxation purposes at the airport in which they are habitually situated 
when not in flight. An aircraft that spends a substantial amount of ground time at 
each of two or more airports has its tax situs at the airport where it spends the 
greatest amount ofground time. -

Rule 205(b) presupposes that those aircraft to which the rule applies have an established 
tax situs in California. The tenn "habitually situated" denotes the local county tax situs among the 
counties within California, the airport at which the aircraft is usually present when not in flight. 
Thus, once California tax situs has been established, the aircraft is "habitually situated" at the 
~rport of the local jurisdiction where the aircraft spends its ground time. If the aircraft spends a 
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substantial amount of time at multiple airports, it is "habitually situated" at the airport where it 
spends the most ground time. 

3. If not 100% assessable by San Luis Obispo County, does Revenue and 
Taxation Code. Section 1152, paragraph (c) apply to these 19 aircraft in 
excluding all ground time in excess of 168 hours attributable to these 
aircraft? 

As stated above, section 1152 applies only to assessment of certificated aircraft and, thus, 
is inapplicable in this instance because these are general aircraft. 

4. If this code section is not applicable, how should the value of these aircraft 
be allocated under current law? 

For general aircraft, apportionment of assessment depends upon domicile and situs. For 
aircraft maintained and operated solely within California, they have an established tax situs in 
California, and the appropriate California county has assessment jurisdiction without 
apportionment. 1 Of course, aircraft having mere transitory contact with California do not have 
either an established domicile or situs in this state and, hence, are not subject to personal property 
tax here. 

For aircraft that are domiciled in California, have an established tax situs in California and 
have tax situs in another state or states, the appropriate California county or counties may assess 
portions of values reflecting the periods that the aircraft are not present in other states where they 
have established tax situs. Where an aircraft is domiciled in another state and has tax situs in that 
state and in California, value should be apportioned to California for only the time spent in 
California. Ice Capades. Inc. v. County ofLos Angeles (1976) 56 Cal.App.3d 745, 755. Finally, 
if an aircraft has domicile and tax situs in California but operates for some part of the year in a 
foreign country, then the value is apportioned to California for only the time spent in California. 
GeoMetrics v. County of Santa Clara (1982) 127 Cal.App.3d 940. 

With regard to the subject aircraft, if they were domiciled and had tax situs in California, 
apportionment of the assessment depends upon whether the aircraft were potentially subject to 
taxation in another state or states. Once tax situs in another state has been shown, then the 
aircraft would be exempt from taxation in California for the portion of time that they were subject 
to taxation in the other state. If the aircraft had domicile in another state and tax situs in 
California and elsewhere, then they are assessable by the appropriate California county for the 
portion of the time that they are present in California. 

1 Answers to Questions l and·2 and Property Tax Rule 205(b). 

https://Cal.App.3d
https://Cal.App.3d
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5. Does the advice the SBE provided to this county on items d. and e. on 
page 3 ofits letter of February 17, 1983 conflict with Revenue and 
Taxation Code, Section 1152 and Property Tax Rule 202? 

No. On facts quite similar to tho~e under discussion here, that letter reached the same 
conclusions as set forth above regarding the assessment of aircraft retired from se.rvice but 
remaining in the county beyond the following.lien date. As stated above, the retired aircraft are 
considered general aircraft and section 1152 and Property Tax Rule 202, its interpretive 
regulation, are inapplicable. 

LA:cl 
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cc: Mr. Richard C. Johnson (MIC:63) 
Mr. David J. Gau (MIC:64) 
Mr. Charles Knudsen (MIC:64) 
Ms. Jennifer L. Willis (MIC:70) 

Very truly yours, 

~e~/4---
Tax Counsel 




