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June 15, 1994 
 
 
 
 
X---------------------------- 
 
 
 
Gentlemen: 
 
 This is in reply to your January 17, 1994 letter regarding the application of sales tax to 
the transfer of a software product known as X------------- from X-------------, a California 
corporation, X------------- to X------------- a Texas Corporation, X------------ pursuant to Assets 
Purchase Agreement, dated October 11, 1993. You provided the following facts: 
 

"The X------------- assets (Software, Technology, Marks, Contracts, Sales and Marketing 
Materials, customer information, including the Customer List, Equipment, Inventory and 
chooses in action related to occurrences before the Closing) are specified in Section 1.1 
of the Agreement and on Schedules 1.1(a), 1.1(b), 1.1(c), 1.1(d), 1.1(e), 1.1(f), 1.1(g) and 
1.1(h) attached to the Agreement. The Excluded Assets, which are specified in Section 
1.4 of the Agreement and on Schedule 1.4, were not conveyed to Purchaser. The principal 
asset that was acquired by Purchaser is the Software and Technology, including, most 
importantly, the source code versions of the Software necessary to compile the object 
code versions of the Software. Accordingly, the parties allocated most of the Purchase 
Price to the Software and Technology, as shown on Schedule 7.5 under the description X-
------------ Asset Intangibles."  

 
 Ms. X------------- sent us a copy of the Agreements. We did not receive a copy of the 
schedule.  
 
 Pursuant to Section 7.4 of the Agreement, X------------- transferred to X------------- the 
software by electronic means as described in an affidavit of Mr. X------------- which describes the 
procedure as follows: 
 

“On behalf of X------------- I participated in the transmittal of all of the Software and 
Technology which was embodied in computer programs, including the source code 
versions of the Software, and the manuals, disks and other “softcopy” items which were 
included in the Software, Technology and Sales and Marketing Materials (collectively, 
the “Code”) by electronic means as described in Paragraph 5 of this affidavit.  X-----------
--, on behalf of Seller, also participated in the transmittal procedures. 



 

 

 
“5.  The transmittal took place on October X------------- at Seller’s business premises in 
X-------------, California.  The following procedures were followed in connection with the 
transmittal of the Code stored on the hard disk media of Seller’s X------------- computer 
(“Seller’s X-------------”) to the hard disk media of Purchaser’s X------------- 
(“Purchaser’s X-------------”) and the transmittal of the Code stored on the hard disk 
media of Seller’s Macintosh IIFX Server (“Seller’s Macintosh”) to the hard disk media of 
Purchaser’s Macintosh computer (“Purchaser’s Macintosh”): 

 
 (i)  The files on Seller’s X------------- and Seller’s Macintosh were readied for 

transmittal by myself and Seller’s employees. 
 
 (ii)  A standard computer cable was used to connect Seller’s X------------- with 

Purchaser’s X-------------. 
 
 (iii)  A standard computer cables was used to connect Seller’s Macintosh with 

Purchaser’s Macintosh. 
 
 (iv)  The Code stored on the hard disk media of Seller’s X------------- was 

transmitted over the computer cable from Seller’s X------------- to Purchaser’s X--
----------- for storage on the hard disk media of Purchaser’s X-------------. 

 
 (v)  The Code stored on the hard disk media of Seller's Macintosh was transmitted 

over the computer cable from Seller's Macintosh to Purchaser's Macintosh. 
 
 (vi)  Together with Seller's employees, I verified that the Code that had been 

transmitted to Purchaser's X------------- and Purchaser's Macintosh, respectively, 
had, in fact been successfully transmitted. In order to verify the transmission, we 
compared the version contained on Seller's X------------- and Seller's Macintosh, 
respectively, with tapes and floppy disks of known quality to determine 
equivalence and we successfully compiled object code versions of the Software 
from the source code versions of the Software.  

 
 (vii)  Upon completion of the transmission and prior to the closing of the sale to 

Purchaser, Seller's employees deleted all Code that was purchased from Seller 
pursuant to the Agreement from Seller's X------------- and Seller's Macintosh. 

 
 (viii)  At erasing, Purchaser purchased leased Seller's Macintosh from X-----------. 
 
 (ix)  After closing, purchaser leased seller's Macintosh from X-------------. 
 
 (x)  This completes the transfer operation." 

  
 Your letter notes that the method of electronic transfer used by X------------- in the 
present transaction was in aspects identical to the procedure described X------------- by Assistant 
Chief Counsel Gary J. Jugum X-------------.  The conclusion Mr. Jugum reached in his letter was 
based on facts showing the seller retained control over the seller's computer, and the purchaser 
retained control of its computer. In that case, if the seller transmitted the data to the volatile 
memory of the purchaser's computer, the seller did not transfer tangible personal property to, nor 



 

 

fabricate tangible personal property for, the buyer under Revenue and Taxation Code section 
6006. Therefore, the transaction would not be a "sale" for purposes of the Sales and Use Tax 
Law.  
 
 Assuming that such is the case under the facts of the transfer by X-------------, the transfer 
is not subject to sales tax. 
 
 You note that, sin e the purchaser has certified to the seller that it has acquired the 
inventory items for resale in the regular course of business, the transfer of inventory should be a 
nontaxable transaction.  We agree, provided the purchaser’s certification meets the requirements 
to qualify as a resale certificate under Sales and Use Tax Regulation 1668, Resale Certificates. 
 
 The sale of tangible personal property sold to the purchaser was exempt when the seller 
shipped the property by common carrier to X------------- Texas pursuant to the contract. 
 
 The charge for contracts and choses in action is nontaxable.  Assuming the transfer of the 
rights to trademarks and servicemarks does not involve the sale of artwork, the charge is 
nontaxable. 
 
 We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

 
Very truly yours, 
 
 
Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 
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