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This 18 in reply to your memorandum of May 29, 1969, in
whlch you raise a question as to the proper application of the tax
in the context of multlple partnership agreements between the
game persons.

We understand that the above referenced accounts operate at

the same locatlion, sharing some facilities. As of Aupust 31, 1968, :

it geems that M m transferred the assets of hls individual
activity into the partnershiﬁaactivity. Since this was not a '
. commencing partnership, you have treated this as a taxable sdle,
At your ten-day office discussion, a partnership agreement was
furnished to you. This agreoment was not disclogsed to the
auditor at the time of hls audit despite specifie questlioning.

It now appears that as of September 1, 1968, a "now"
partnership o? ‘. was formed. The formal records of

the partnership as it existed prior to this date wera not changed.
Journal entries made some months later reflect the addition

of the ¢ontribution of assets by the partners as spelled out

in the /"new" partnership agrecment.

You inquire whether we view Mr. =~ ", disposition of his - ..

w

individual asscts as a contribution to a commencing partnership,
.or as o sale or additional oontr{pution to an existing partnership.

In our opinion the transfer by Mr. must be regarded,
for sales tax purposes &s & sale and not & contribution to a
commencing partnership.
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For the purpose of determining which associations are
partnerships and, therefore, persona under section 6005 of the
Revenue and Taxation Code, we look to the general California

law of partnership.

A partnership is defined as "an assoclation of two or more
persons to carry on as co-owners & business for profit.”
|Corp. Code, § 15006.,] The relationship is consensual. Although
a partnershlp 1ls somotimes regarded as a legal belnp separate .
from its membership (the entity theory), it is usually regarded
as having no jurdstic exlstence distinct from the members who
comprise it (the agrregate theory).  The partnership law of
Colifornia [Corp. Code, §% 15001-15045] basically follows the
arrrerate theory. In applying the Sales and Use Tax Law, the _
board follows the partnership law insofar as the two laws do not
conflict. In accordance with sectlon 6005 of the Revenue and '
Taxation Code, it treats a partnership as a person for purposes
of réporting tax. It taxes a transfer of property between a
partner dnd a partnership because under the partnership law of
California a partnership holds title to property distinct from
its members. For purposes of tax collection; the board follows
California partnership law in holding the individual partners
liable for the tax obligations of the partnership and may also
charge a partner's interest in the partnership for his individual
tax liability ardsing from his other activities.

In our opinion the apgreement of September 1, 1968, between
Mr. n and IMr. ~ represents, for sales tax purposes, a
rcordering of their basie partnorship asgreement; that 1is, we

view the second apreement as a modification of the first. Thus, -

we do not regard the set of ordered relationships established by
the second agreement to be a new set of relationships unrelated
to the contractual relationships of these men as they exlsted P
prior to the execution of the second agreement, and, accordingly,
we do not view the second h partnership as a "person"
distinct from the "first” ( . partnership, :
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