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1
Q.  My business purchases supplies from 


an out-of-state vendor who then ships 
the property to my California business. 
Are my purchases taxable? 

A. Yes. An out-of-state retailer must collect 
California use tax if they hold a permit or 
are engaged in business in California. If the 
seller does not charge tax, you must report 
your purchase on your sales and use tax 
return and remit the use tax. Please refer to 
Regulation 1706, Drop Shipments, see back 
page for contact information. 

www.boe.ca.gov/lawguides/business/current/btlg/vol1/sutr/1706.html
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Q.  My customer resells merchandise 


purchased from my business. Will a copy 
of her seller’s permit support my claimed 
sale for resale? 

A.	  No. You must obtain a timely California resale 
certificate that is dated and includes required 
elements such as the seller’s permit number, 
the name, address, and signature of the 
purchaser, and a description of the property 
purchased with a statement that the property 
purchased is for resale. A copy of a seller’s 
permit alone does not contain these elements.



3
Q.  Should I obtain new resale certificates 


from my customers each year? 

A.	  A valid resale certificate is good until it is 
revoked in writing. Should you choose to 
obtain new resale certificates each year, 
you must retain the old resale certificates, 
because a resale certificate received today 
does not support claimed sales for resale 
you made in prior periods. 



4
Q.  I have completed my sales and use tax 


return. The amount of tax I actually 
collected is more than what the return 
indicates is due. Which amount do I pay? 

A.	  It is important to verify that the tax you 
collected matches the amount due on your 
return. If you collected tax on transactions 
that were not subject to tax or collected tax 
in excess of the amount due, you may either 
refund the excess tax to your customer or remit  
the tax to the Board of Equalization (BOE). 
You may not keep the excess tax collected. 



5
Q.  I give away inventory items to 


promote my business. If the selling 
price is zero, is there any tax due? 

A.	  When you purchase inventory, you do so 
without tax because it is expected that you 
will resell the items. Giving away inventory 
is considered a use of the property and is 
subject to tax based on your cost. Examples 
include inventory used for testing, gifts and 
promotional giveaways. However donations 
made to qualified charitable organizations 
may not be taxable. Please contact our 
Taxpayer Information Section for additional 
information. 



6
Q.  Does tax apply to the sale of my 


business?

A.	  Generally, for businesses holding seller’s 
permits, tax applies to the sale of furniture, 
fixtures, and equipment. The price associated 
with goodwill is not subject to tax. Assuming 
the purchaser of your business will resell 
your inventory, the inventory is considered a 
nontaxable sale for resale. You should obtain 
a timely California resale certificate from the 
purchaser for the resale inventory. 



7
Q.  My business is located in Los Angeles. 


However, we regularly deliver 
merchandise to customers located 
in Orange County. Which tax rate 
applies? 

A.   The Orange County tax rate applies and you 
are responsible for collecting the tax based 
upon the rate in Orange County. Please refer 
to publication 44, District Taxes, see back 
page. 

www.boe.ca.gov/pdf/pub44.pdf


8
Q.  I claimed a bad debt loss on my 


return, but the claim does not equal 
the amount originally paid. Why is
there a difference? 

A.	   You must make sure you claim a deduction 
based upon the tax rate in effect at the time 
of the sale, not the period in which you 
incurred your bad debt loss. To compute 
this amount, calculate the amount of tax 
on your bad debt loss using the tax rate in 
effect at the time of the original sale then 
divide this amount by the tax rate on your 
current return. 



9
Q.  A tourist purchased merchandise in 


my store. He provided proof that he 
will leave the state later in the week. Is
this sale exempt as a sale in interstate 
commerce? 

A.	  No. If the purchaser takes possession in 
California, the sale is subject to tax unless 
you ship or deliver the property outside the 
state of California. 
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Q.  I purchase cleaning supplies for 


my business. Can I issue a resale 
certificate to my supplier so that I may 
pay the lower wholesale price? 

A.	  No. You may only issue a resale certificate 
for items that you intend to resell during 
your normal course of business. 



More Questions? 

Check out the BOE website at
 

www.boe.ca.gov/sutax/faqscont.htm 
or
 

 

Call 800-400-7115
 

Note: This publication summarizes the law and applicable regulations in 
effect when the publication was written. However, changes in the law or in 
regulations may have occurred since that time. If there is a conflict between 

the text in this publication and the law, the decision will be based       on the law 
and not on this publication. 
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